5 начини како да го обезбедите Вашиот дом

5 начини како да го обезбедите Вашиот дом

1. Обезбедете ги вратите

Не помагајте им на провалниците да влезат низ влезната врата (34% од нив влегуваат од влезната врата). Проверете ги сите надворешни врати за да бидете сигурни дека рамките на вратите се силни, шарките се заштитени и - ако вашата врата има отвор за пошта - никој да не може да стигне преку неа за да ја отклучи вратата. Ако сте се преселиле во нов дом во кој претходно друг живеел, сменете ги бравите на вратите. На тој начин нема да имате непознати со клуч од вашата куќа и осигурајте се бравите што ги купувате да се најдобри на пазарот.

2. Не заборавајте ја гаражата

Ако поседувате гаража, како влезна точка во вашиот дом, гаражата станува сè попопуларна кај криминалците. И дури и ако не можат да пристапат до вашата куќа или стан, големи се шансите да имате многу добри работи складирани во гаражата. Направете навика да ги заклучувате сите врати во гаражата - и внатрешни и надворешни.

3. Осветлете ги приодите

Вандалите, провалниците и другите криминалци не сакаат да бидат во центарот на вниманието. Чувајте го вашиот дом со доволно надворешно осветлување. Ставете светла околу предните и задните приоди, покрај патеките и во близина на гаражата или другите надворешни структури. Направете ги вашите надворешни безбедносни светла уште поефикасни со овие совети:

 • Користете светла со активирање на движење.
 • Заштедете енергија со светла на соларен погон.

4. Заклучете ја вашата Wi-Fi мрежа

Вашата домашна Wi-Fi мрежа е врата кон вашите лични и финансиски информации. И, ако вашата Wi-Fi мрежа е поврзана со паметни домашни гаџети или вашиот безбедносен систем, тоа може да им даде на криминалците директен пристап до вашиот дом. Користете ги нашите совети и трикови за да ги заштитите хакерите од вашата домашна мрежа.

 • Обезбедете го вашиот безжичен рутер.
 • Овозможете шифрирање WPA (заштитен пристап до Wi-Fi) или WPA2.
 • Преименувајте ја и скријте ја домашната мрежа.
 • Користете firewall.
 • Инсталирајте антивирусна и заштита од малициозен софтвер.
 • Креирајте силни лозинки.

5. Поставување на сигурносен систем

Вашиот дом треба да има одреден степен на безбедносен систем, без разлика дали станува збор за основен (направи сам) систем или ситем кој доаѓа со професионален мониторинг. Со идентификување на основните области на кои им е потребна заштита, можете да го одредите минималниот број на безбедносни камери потребни за вие и вашето семејство да бидете безбедни. При изборот на сигурносен систем за Вашиот дом, имајте ги на ум и овие фактори на ризици и поволности:

 • Самостојна инсталација наспроти професионална инсталација
 • Поддршка за корисници и репутација на бренд
 • Можности за паметни домови
 • Авансни и месечни трошоци

Сокол Обезбедување препорачува „Пакет за обезбедување на индивидуални куќи и домови " кој можете да го погледнете на следниот линк: http://sokolsecurity.mk/novosti/sokol-obezbeduvanje-kui-i-domovi

Претходна новост Следна новост